XIV REGIONAL WORKSHOP OF THE RIIN NETWORK

October 21,22, 23 and 24  2003, Mexico DF


Español

                                              


PHOTOS

                                    
PLACE

National System for the Comprehensive Development of the Family, Mexico City

                                                                      GENERAL OBJECTIVE

Make a general evaluation of the Network, exchange experiences and establish a work program for the  following year.

                                                                PROGRAM 

Tuesday October 21st.   

TOPIC

DEVELOPMENT

TIME

SCHEDULE

Registration

  • Registration of participants

  • Distribution of supporting material

30 min.

8:30

OPENING

      

 

 

Presentation of the presidium

  • Moderator

5 min

9:00

Opening remarks

  • Welcome by Prof. Loreto Garcia Muriel, SNDIF Subdirector General of the Vulnerable Population Care.

  • Opening remarks by General Director Lic. Alejandro Bonasso, IIN

  • Opening remarks by Lic. María Eugenia Reza 

30 min

9:05

Lic. Alejandro Bonasso : The Family as  guarantor of the Rights of the Child  

  • Conference

 

50 min

9:35

Questions and answers

 

10 min

10:15

Conference

  • "The importance of de information within a global world" Special guest Lic. Filiberto Felipe Martínez Arellano,  : Director of the UNAM’s University Center of Research Librarians.

20 min

10:45

Questions and answers

 

10 min

10:15

BREAK

 

20 min

11:05

            BEGINNING OF

THE WORKSHOP

 

11:25

Evaluation and analysis of the work strategies of RIIN

  • IIN

40 min

11:25

Presentation by the Coordinating Center RIIN

  • IIN

40 min

12:05

Exchange of ideas

  • Focus Centers

40 min

12:45

Presentation by the Mexican Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

13:25

Presentation by the Venezuelan Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center 

15 min

13:40

LUNCH

60 min

14:00

Vocabulary  


"Evaluation of the term “family”  

  • Criteria to adjust the terms used

  • Modifications to the terminology

  • New terminology

  • IIN

  • Presentation of the new glossary of RIIN

60 min

15:00

Exchange of ideas

  • Participating Centers

30 min

16:00

END OF THE DAY ONE

 

16:30

 

Wednesday October 22nd   

TOPIC

DEVELOPMENT

TIME

SCHEDULE

Presentation by the Guatemalan Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

9:00

Presentation by the Ecuadorian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

9:15

OPD on line  

Royalties and the Internet

  • Different alternatives

  • Kinds of services

  • IIN

50 min

9:30

Exchange of ideas

40 min.

10:20

BREAK

     

10 min

11:00

Presentation of the Mexican proposal

  • Presentation of the proposal to be implemented in the Mexican network in order to expedite work

60 min

11:10

Comments

  • Comments by the participants

50 min

12.10

Presentation by the Costa Rican Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

13:00

Presentation by the Chilean Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min.

13:15

Presentation by the Paraguayan Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min.

13:30

LUNCH

 

60 min

13:45

City tour

  • City tour by bus

  • Supper at a typical restaurant

 

14:45

 

Thursday October 23rd

TOPIC

DEVELOPMENT

TIME

SCHEDULE

Presentation by the Argentinean Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

9:00

Presentation by the Peruvian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

9:15

The Convention on the Rights of the Child

  •   IIN

40 min

9:30

Support for monitoring rights (SMD)

  •   IIN

30 min

10:10

BREAK

 

20 min

10:40

Presentation by the Panamanian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

11:00

Presentation by the Honduras Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

11:15

Presentation by the Dominican Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

11:30

The XIX Pan-American Congress on the Child and the RIIN network

  •   IIN

30 min.

11:45

Presentation on the family (conceptual approach)

  • Mr. David Calderón, Academic of UNAM, SNDIF Coordinator of family Diagnosis.

40 min

11:00

Plenary session

  • Questions and comments

20 min

12:15

Presentation by the Salvadorian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

12:35

Presentation by the Bolivian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

12:50

Presentation by the Center 00

  • IIN

15 min.

13:05

Presentation of the Videos and Book on the Rights of the Child

  •  IIN 

40 min.

13:20

LUNCH

60 min

14:00

Strategies for collecting information: documental, organizational, projects and events

  •   IIN

30 min

15:00

Strategies for disseminating information

  • Mr. David Calderon, UNAM, Coordinator of the Family Diagnosis of the SNDIF

30 min

15:30

Questions and answers

 

10 min

16:50

END OF THE DAY THREE

 

17:00

 

Friday October 24th

TOPIC

DEVELOPMENT

TIME

SCHEDULE

Presentation by the Colombian Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min

9:00

Presentation by the Nicaraguan Focus Center

  • Coordinator of the Focus Center

15 min.

9:15

The IIN’s site for coordinating activities. Demonstration

 

40 min

9:30

Agenda 2004

  •  Inter - american Network

60 min

10:10

Closing ceremony

  •  SNDIF authority

30 min

11:10

Cultural Event

  •  SNDIF Girls' Home Philarmonic Orchestra

50 min

11:40

END OF THE DAY FOUR

 

 

12:30

                                                                              CONTACTS:

                                                               Alma Delia - DIF: difmodel@avantel.net 
                                                           Silvana Bruno – IIN: iinpiinfa@redfacil.com.uy